Замяна и връщане

Замяна за друг продукт

Клиентът има възможност да замени закупената стока за друг продукт в срок до 14 дни от получаването ѝ. Върнатата стока трябва да е с етикети, в добър търговски вид, да не е носена/пробвана(за обеци), скъсана, надраскана, счупена, да е чиста, без странични миризми (като кремове, парфюми или цигарен дим) и оцветяване.  

В случай на връщане или замяна на поръчката, куриерските услуги са за сметка на клиента.

Клиентът има право да замени закупена стока с избран продукт/и от магазина. Когато клиент иска да замени стока с друга, по-скъпа от тази, която връща, фирма Gems and Goods приспада първоначално заплатената от клиента сума за продукт/и и информира клиента за размера на крайното доплащане.

За заявка на връщане, рекламация или замяна, както и при нужда от допълнителна информация и въпроси, свържете се с нас по телефон, имейл или през формата ни за обратна връзка. Може да ги откриете на: https://gemsandgoods.com/contact-information.html

Отказ от поръчка

Клиентите на онлайн магазин www.gemsandgoods.com могат в 14-дневен срок от датата на получаване да върнат закупена стока. Върнатата стока трябва да е с етикети, в добър търговски вид, да не е носена/пробвана(за обеци), скъсана, надраскана, счупена, да е чиста, без странични миризми (като кремове, парфюми или цигарен дим) и оцветяване.   

Продуктите се изпращат за сметка на подателя, с наложен платеж(сумата, за която е закупена стоката) и опция преглед, на адрес: София, офис на еконт Манастирски ливади Бокар, кв. Манастирски ливади - Изток, бл. 64, вх. А, офис 2. Получател на пратката: фирма Джемс енд Гуудс ЕООД, тел. 0895 21 88 88.

Рекламации

Рекламации могат да бъдат предявени в случай на: констатирани производствени дефекти на стоката, изпратена грешна стока, различна от поръчаната. Рекламации за повредена по време на транспорта стока, се разглеждат само въз основа на протокол за рекламация, изготвен в присъствието на куриера. В случаите на рекламация Продавачът поема за негова сметка стойността на куриерските услуги, от което следва да се свържете с наш оператор за уточняване начина на връщане. Рекламации се приемат по реда описан в чл.122 и следващите от ЗЗП.

✓ Приемаме пратки само и единствено изпратени с куриерска фирма Еконт. Връщане на място на пратки, лично от клиенти, на посочения адрес не се приемат.  

✓ Върнати пратки с продукти, които поради неподходяща опаковка са били повредени при транспортирането, ще бъдат връщани на клиента за негова сметка. Старателно опаковайте пратките, за да осигурите запазването на стоката по време на транспорта.   

✓ След приемане на върната стока, ако тя съответства на критериите за връщане и замяна, ще получите имейл/смс от фирма Еконт, че сме заплатили сумата по наложения платеж и може да я изтеглите от офис на куриерската фирма. 

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки